Каква е ролята на WAT агенцията?

 

Ролята на оторозираните агенции е да осъществи връзката между спонсорите и студентите, да подбере правилните кандидати и да им съдейства с цялостния процес по участието в програмата. Именно чрез агенциите, достъпът на желаещите да участват става по-удобен и сигурен по отношение на подготовката на нужните документи.

 

Задължителните услуги, които посредническите агенции трябва да предлагат са следните:

 • Представяне на концепцията на програмата
 • Проверка на нивото на английския език на участниците
 • Съдействие с избирането на подходяща работна оферта
 • Записване за работно интервю и насоки за успешното му преминаване
 • Насоки за визовото интервю и нужните документи
 • Издаване на самолетни билети
 • Застраховка в случай на прекратяване на програмата

Някои агенции предлагат допълнителни услуги, като:

 • Провеждане на пробни работни и визови интервюта
 • Попълване на електронния формуляр DS-160 в сайта на посолството.
 • Издаване на самолетни билети директно чрез агенцията, с която са записани участниците, без начисляване на допълнителни комисионни.
 • Безплатни промени на самолетните билети.
 • Заплащане на програмните такси и сумите за самолетните билети на място в офисите, чрез кредитни карти или в брой.
 • Плащане на програмата, след като участниците се приберат от САЩ.
 • Програмни екстри или застраховки, за намаляване на удържаните суми при отказ от програмата или отказ на виза.

За какво да внимавам при избора на агенция?

 

Хубаво е ентусиастите за програмата да проучат какви са таксите за програмата в различните агенции, както и какви услуги са включени в цените.

При записване за програмата Work and Travel USA, участниците на която и да е агенция подписват договор. От изключително важно значение е преди да влезе в сила, договорът да бъде внимателно прочетен, за да са наясно студентите на какви условия се съгласяват.

В определени случаи участието в програмата може да бъде прекратено (доброволен отказ, отказ на виза, прекратяване на програмата от американска страна и прочие). Точно поради тази причина студентите трябва да се запознаят с евентуалните неустойки и административни такси, които следва да заплатят до момента на отказа.

 

WAT агенции в България

Посредническите агенции в България са много и разнообразни по отношение на квота за участници, условия на договори и предлагани услуги. По-долу ще бъде представен списък с най-популярните агенции за студентски бригади, както и повече информация за всяка една от тях и градовете, в които оперират.

Usit Colours

Usit Colours

Смята се, че Usit Colours е най-голямата агенция за студентски бригади в България. Също е една от първите две агенции, започнали да предлагат програма Work and Travel USA за български студенти още през 1997- 1998 година.

Orange

Orange

Компанията е създадена около 2000 година и предлага Work and Travel USA, както и варианти за средно и висше образование в чужбина.

Интеграл

Интеграл

“Интеграл” е агенция, стартирала своята дейност в средата на 90-те години, като посредник за средно и висше образование в чужбина. По-късно през годините започват да предлагат и Work and Travel USA.

Harmony Consult

Harmony Consult

“Хармония консулт“ е компания, специализирана в предлагането на програми за студентски културен обмен и програми за временна работа в чужбина. Партнират си със следните американски спонсори: United Work and Travel, CICD, CSB.

Fletcher Lynd

Fletcher Lynd

Fletcher Lynd работи в България от 1993 година, съвместно с американската спонсорираща организация InterExchange. Предлагат само програма Work and Travel USA.

Cool Travel

Cool Travel

Куул Травел България е агенция, която стартира своята дейност през 2008 година- първоначално се фокусират във Work and Travel и с течение на времето добавят към своята дейност образование в чужбина.

NGB Consulting

NGB Consulting

NGB-CONSULTING (основана през 2004-та година) е компания за организиране на междукултурен обмен, консултиране за висше образование в чужбина и консултиране в сферата на организационното развитие, мениджмънта и УЧР.

IBC Student Exchange

IBC Student Exchange

Ай Би Си (IBC Student Exchange – Bulgaria) отваря първия си офис във Варна през 1999 година като агенция за студентски и младежки пътувания.

American Dream

American Dream

American Dream e агенция, специализирана в организирането на студентски и младежки програми. Основана е през 2003 г. и от тогава до сега си партнира със следните два спонсора: AWE (American Work Experience); UWT (United Work and Travel).

Happy World

Happy World

Това е една от най-новите агенции в България, създадена е едва преди няколко години. Няма информация на сайта им за това с кой американски спонсор работят.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА…

Какво е бригада?

Колко пари се изкарват на бригада в САЩ

Колко пари се изкарват

Колко пари се изкарват на бригада в САЩ

Етапите на програмата

Какви са етапите на бригадата в САЩ