Ако до сега не сте участвали в програма Work and Travel USA, но имате планове да го направите през лятото на 2022 година бихте могли да кандидатствате за стипендия към Посланическия фонд на Държавния департамент на САЩ.


Стипендията покрива таксата за участие в програмата Work and Travel USA, самолетен билет за отиване и връщанеq разходите за тридневен семинар в Ню Йорк, който ще се проведе веднага след пристигането в САЩ, както и други разноски.
Посланическия фонд (Аmbassadors Fund) e инициатива на Държавния департамент на  САЩ, и спонсориращите организации СIEE и Interexchange, с цел създаване на връзка между САЩ и млади хора от други страни, които имат интерес към опознаване на американската култура, развиване на интеркултурни умения и са активни в изграждането на общности и промяната на средата, в която живеят.


В България този проект се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ и агенциите за студентски обменни програми Usit Colours и Fletcherlynd.
Благодарение на тази инициатива български студенти ще могат напълно безплатно да заминат за САЩ и да живеят и работят там до 5 месеца, в рамките на лятната си ваканция от университета.

На какви условия трябва да отговаряте?

За да кандидатствате за стипендия по този фонд вие трябва да имате желание и интерес да развивате умения и да придобивате знания в сферата на медийна грамотност, изграждане на общности, интеркултурно разбиране и да се включвате активно в предвидените в рамките на този проект семинари и срещи.

В допълнение трябва да отговаряте на следните условия:

 • Да сте български гражданин;
 • На възраст между 18 и 28 години;
 • Да сте студент редовно обучение в акредитирано висше учебно заведение;
 • Да имате отлично ниво на владеене на английски;

Как да кандидатствате за стипендия?

 1. Попълнете регистрационна форма на сайта на Аmbassadors Fund for Work and Travel
 2. Напишете кратко есе (300-500 думи) или заснемете видео (1-2 минути), в което:
  • Споделяте история за човек или преживяване, което ви е вдъхновило да предприемете действия и
  • Разкажете как тази програма за обмен ще повлияе на живота ви и как ще ти помогне да промените своята общност, когато се върнете в България.

Крайният срок за кандидатстване е 01.12.2021 год.

Как протича целият процес?

 1. Кандидатствате за стипендия до 01 декември 2021г.
 2. Ако сте сред избраните стипендианти ще получите мейл до 25 януари 2022 г.
 3. Ако вашата кандидатура е одобрена, ще бъдете насочени към Usit Colours или Fletcherlynd, агенциите избрани да участват в проекта от българска страна и да ви съдействат при за оформяне на докумените. Към тях можете да се обърнете и за съвет относно подготовката на вашата кандидатура за стипендията.
 4. Избирате работна оферта, измежду предложените ви работодатели – в периода февруари-март 2022г.
 5. Получавате DS2019 сертификат и кандидатствате за J1 виза за САЩ – април 2022г.
 6. Пътувате за САЩ и участвате в тридневен семинар в Ню Йорк – 20-23 юни 2022г.
 7. Работите, опознавате американската култура и начин на живот и създавате контакти както с американски студенти, така и с ваши връстници от цял свят. Участвате във виртуална среща с други стипендианти. – юни-август 2022 г.
 8. Връщате се в България и споделяте своя опит и преживявания със своите приятели и познати. – септември 2022г.

Желаем ви успех!