На 25 октомври, президентът на САЩ, Джо Байдън подписа заповед, озаглавена “Указ за насърчаване на безопасното възстановяване на световните пътувания по време на пандемията от COVID-19”. Указът влиза в сила на 08.11.2021 г., в 12:01 часа източно стандартно време и с него се прекратяват действащите забрани за влизане в САЩ на лица, които които физически се намират в Бразилия, Китай, Индия, Иран, Ирландия, Шенгенското пространство, Южна Африка и Обединеното кралство.


Вместо тези ограничения президентът обяви изискване, всички чуждестранни граждани над 18 г., да бъдат допускани на територията на САЩ, само ако разполагат със сертификат за напълно завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 с някоя от следните ваксини: Moderna, Pfizer, Astra Zeneca, Novavax, Janssen.


В допълнение към ваксинационните сертификати, лицата пътуващи към САЩ ще трябва да представят и документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в САЩ. Същото се изисква и за всички пътуващи над 2 годишна възраст.